Doel 13:

Klimaatactie

Bij Verstegen doen we er alles aan om de wereld beter achter te laten voor de volgende generaties. Zodat we ook over honderden jaren nog de hoogste kwaliteit kruiden en specerijen kunnen leveren. Dit betekent voor ons dat we het doel hebben gesteld om onze CO2 uitstoot te minimaliseren en de overige onvermijdelijke CO2 te compenseren door de toepassing van onder andere duurzame landbouwmethodes die CO2 opnemen. Op deze manier investeren we in een duurzame toekomst. Om de CO2 voetafdruk te reduceren maken wij gebruik van onze ‘eigen’ opgewekte energie, afkomstig van zonnepanelen en een windmolen. Om de uitstoot te verminderen is er een strategisch energieteam, dat zorg draagt voor de realisatie van de doelen.
Zo is inmiddels 2/3 van alle verlichting LED, 2/3 van de verwarming gaat middels een warmtepomp of een hoogrendementsketel en 2/3 van alle beglazing is HR ++.

Duurzaamheid en Verstegen

Verstegen als
CO2-neutrale organisatie

Al bijna twintig jaar maken we gebruik van de Milieubarometer. Dit geeft ons inzicht in de CO2-uitstoot per scope. De laatste tien jaar is onze CO2-uitstoot per kilo eindproduct gedaald van 0,00026 naar 0,00016. Door deelname aan het programma
“Plan Vivo” compenseert Verstegen de CO2-uitstoot met gecertificeerde CO2-credits. Dit neemt niet weg dat het doel van Verstegen nog altijd is om de CO2-uitstoot te reduceren en dat we vooral in scope 3 nog grote uitdagingen hebben.

Plan vivo

In onze programma’s in landen van oorsprong is er ook aandacht voor de SDG Klimaatactie. Naast het compenseren van onze jaarlijkse CO2-uitstoot houden we ons onder andere bezig met het bevorderen van de biodiversiteit en wordt er gekeken naar ecologische alternatieven voor agrochemicals.

Om klimaatverandering tegen te gaan is Verstegen gestart met het zelf opwekken van duurzame energie, afkomstig van Nederlandse wind en de zon. Zo heeft Verstegen een eigen windmolen en is één dak bedekt met 876 zonnepanelen.

Klimaatactie